Çocukluğumun en gözde yemeklerindendir pırasa,Fakat evlendikten sonra ne zaman pırasa veya taze bakla yapsam yarısını da kayın valideme götürürdüm, nedeni basit:onların evinde de bizim evde de sadece biz hanımlar yiyorduk beyler ağzına bile sürmüyordu.Ama zaman içinde ben ısrarla pırasa pişirmeye devam ettikçe artık eşimde dayanamadı hele bir de oğlum da pırasayı sevdikten sonra inanılmaz bir başarı kazanmış oldum.
Ben pırasaları mümkün olduğu kadar ince seçiyorum ,büyüklerden kalan alışkanlık yine de en üst katını soymaya dikkat ediyorum iç yapraklar daha yumuşak oluyor sanki.
1 kg pırasaya 6-7 küçük havuç,1 küçük çay bardağı pirinç,1 tatlı kaşığı şeker,göz kararı tuz ekliyorum,
Pişirmeye gelince önce kabuklarını soyup verev doğradığım havuçları 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ile biraz soteledikten sonra havuçlar hafif yumuşayınca yine verev doğranmış pırasaları ekliyorum,1 çay bardağı sıcak su koyup tencerenin kapağını kapatıyorum ve pırasaların biraz yumuşamasıyla beraber artık pirinçlerin,şekerin ve tuzun eklenme zamanı gelmiş oluyor.Tüm malzemeler eklenince artık o muhteşem pırasa kokusu mutfağımı sarana kadar kısık ateşte pişiriyorum.
Ben zeytinyağlı tüm yemekleri biraz bekledikten sonra yemeği seviyorum ama buzdolabında değil ev ısısında 3-4 saat bekletip yumuşak bir ılıklıkta yerseniz çok enfes bir tat yakalamış olursunuz.
Deneyin beğeneceksiniz ,şimdiden ellerinize sağlık,lezzet dolu günler dilerim.
www.mezeren.com.tr
www.facebook.com/mezeren
instagram.com/mezerence/